Witaj w portalu dla Ogrodników - polub nas na Facebook :)

Grill trójnóg i palenisko ogrodowe, czyli zestaw doskonały

Grillowanie to wspaniała rozrywka – świeże powietrze, dobre jedzenie i grono przyjaciół – uwielbiamy to. Ważne jest, aby grillować na odpowiednim sprzęcie, który zapewni nam pyszny smak potraw, ale także bezpieczeństwo. Ciekawą propozycją jest grill trójnóg w zestawie z paleniskiem ogrodowym. Sprawdźmy, dlaczego warto go mieć.

Grill na trójnogu

Grill ogrodowy na trójnogu jest oryginalnym sprzętem. Jego konstrukcja składa się ze stabilnego trójnogu, na którym zawieszamy ruszt, przy pomocy specjalnego łańcucha. Taki sprzęt możemy ustawić na każdym podłożu. Grill trójnóg, wykonany ze stali czarnej bądź nierdzewnej, możemy kupić m.in. poprzez stronę sklepu Grillo Maniak. Znajdziemy tam również grille na trójnogu w zestawie z paleniskiem ogrodowym.

Grill trójnóg + palenisko = zestaw doskonały

Palenisko ogrodowe dołączone do grilla podwieszanego na trójnogu jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem. Takie palenisko może być produktem zarówno samodzielnym, jak i dodatkowym. Palenisko umieszczone pod grillem jest gwarancją bezpieczeństwa i z powodzeniem zastępuje ognisko, które zawsze trzeba umiejętnie kontrolować. Dzięki palenisku mamy pewność, że płomienie nie będą się rozprzestrzeniały, a nasz grill świetnie sprawdzi się w ogrodzie i na tarasie. Palenisko ogrodowe również można umieścić na każdym podłożu. Wiele sklepów oferuje około 20 modeli palenisk – możemy wybierać wśród różnych kształtów i głębokości misy. Ich rozmiary oscylują od 60 do 100 cm średnicy.

Zalety grilla na trójnogu z paleniskiem

Grill na trójnogu w zestawie z paleniskiem wygląda bardzo efektownie. Możemy postawić go w dowolnym miejscu ogrodu, a nawet na tarasie. Grill trójnóg i palenisko są lekkie i z łatwością można je przenosić. Dobra jakość sprzętu gwarantuje jego długie użytkowanie oraz odporność na różne warunki atmosferyczne.

Przepis na karkówkę z grilla na trójnogu

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek musztardy
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Karkówkę kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem. Następnie przygotowujemy marynatę. Do 5 łyżek musztardy dodajemy 2 łyżki oleju, kolejno wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Każdy plaster karkówki dokładnie smarujemy marynatą – gotowe mięso najlepiej odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po upływie tego czasu można kłaść naszą aromatyczną potrawę na rozgrzany ruszt. Karkówkę grillujemy około 45 minut.

Przepis na miodowe skrzydełka z grilla – spróbuj koniecznie!

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka (pikantna lub łagodna)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki ketchupu

Wykonanie:

Umyte i osuszone skrzydełka posypujemy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Miód mieszamy z ketchupem i octem jabłkowym, a następnie polewamy uzyskaną miksturą skrzydełka. Na koniec mięso możemy delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane danie kładziemy na ruszt i grillujemy około 30 minut. Skrzydełka są bardzo delikatnym mięsem, dlatego zaleca się grillowanie ich na aluminiowych tackach.

Smacznego!

Magiczne Drzewka!


Updated: Listopad 17, 2016 — 3:52 pm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ogrodniku! - Serwis dla Ogrodników © 2016 Realizacja: Strony WWW Lublin